Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Ontspanning

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Over drijfveren, deel 1: Schuldgevoelens

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Over drijfveren, deel 1: Schuldgevoelens

Deze vraag opende mijn ogen. Wat denk je dat jou drijft in het leven? En vergelijk dat eens wat je daadwerkelijk drijft in het leven. 

Mijn perceptie en de werkelijkheid lagen iets verder uit elkaar dan ik dacht. Ik werd namelijk meer gedreven door een aantal negatieve drijfveren. Persoonlijke groei is één van mijn positieve drijfveren. Juist door hiermee aan de slag te gaan en mijn negatieve drijfveren goed onder de loop te nemen, merkte ik dat een hoop energie vrijkwam. Ik had nooit gedacht dat sommige zaken zo’n draaglast konden hebben. Daarom schrijf ik deze serie blogs om jullie te mogen inspireren. 

Ik hoop dat jullie hiermee een einde kunnen maken aan een aantal veel voorkomende negatieve drijfveren. Wie weet draagt deze blog bij aan jouw bloei van het leven!

Deel 1: Schuldgevoelens.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren is een kracht die jouw leven stuur en richting geeft. Dit kunnen omstandigheden, waarden, normen en emoties zijn die bepalen hoe jij in je leven staat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een langdurige ziekte of bepaalde overtuigingen, die jou bewust of bewust, drijven in het leven. Grofweg zijn er twee soorten drijfveren: positieve en negatieve drijfveren. Deze serie blogs gaan over de 5 meest voorkomende negatieve drijfveren in het leven (1). Laten wij hier een eind aanmaken! Op naar méér geluk in het leven!

Veel mensen worden gedreven door schuldgevoelens.

Mensen die gedreven worden door schuldgevoelens zijn continue op de vlucht voor hetgeen waarvoor ze zich schamen en spijt van hebben. Ze proberen dit te verbergen, maar feitelijk ben je ‘gevangen’ in het verleden.

Iedereen is een product van hetgeen wat in het verleden is gebeurd. Als je foute keuzes wegdrukt of ontkent, ontken je feitelijk een deel van jezelf. Wil je dat wel?

Je kunt het vergelijken met een bal die je lang onder water drukt: op een gegeven moment knalt de bal met een behoorlijke vaart omhoog. Of vergelijk het met een emmer die een beetje bij beetje volloopt. En voor velen komt er een moment dat het emmertje overloopt. Je raakt overspannen, depressief, je krijgt een burn-out of je krijgt andere klachten… Het lijkt ineens zwaar tegen te zitten in het leven.

In het nu kijken we vaak heel anders aan tegen zaken dan in het verleden; we zouden op de dag van vandaag bepaalde keuzes kunnen afkeuren. Het is heel makkelijk om te oordelen over die gemaakte keuzes. Hiermee kun je jezelf flink tekort kunt doen. Sommige zaken had je met het bewustzijn van toen gewoon écht niet kunnen weten. Mijn eigen les is ook geweest: neem jezelf het niet kwalijk voor hetgeen wat in het verleden is gebeurd. Vergeef jezelf. Laat het los. Kijk vooruit en niet meer achterom.

Je kan ook schuldgevoelens hebben tegenover een ander. Het kan zelfs zijn dat jij er na alle jaren nog last van hebt, terwijl het bij een ander al lang vergeven en vergeten is. Maak daarom schoon schip. Het maakt ook jouw hoofd leeg. Zet dingen recht, ook al gaan daar jaren overheen. Het siert je als je juist die stap durft te zetten. Je kan daarna waarschijnlijk jezelf weer recht aankijken in de spiegel.

Wat knaagt bij jou wat jij in het verleden hebt gedaan? En wat houd je tegen om dat recht te zetten?

Wees niet bang voor de reactie ‘wat moet diegene na al die tijd wel niet denken, hoe komt het over?’. Nee, volg je hart en doe wat je moet doen. Zo kun je verder met een schoon schip en de schuldgevoelens zijn verleden tijd. En misschien help je juist daarmee ook een ander het hoofdstuk voor eens en altijd af te sluiten. Twee vliegen in één klap!

Word jij gedreven door schuldgevoelens tegenover jezelf of tegenover anderen? Wat kun je doen om dit recht te zetten?

 

De volgende blog gaat over de 2e drijfveer: angst.

Vitastic
Keep The Sparkle Alive

 

(1) Boek: Warren, R., Doelgericht leven.

1337 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic

Deel 2 – Meer vitaliteit door om hulp te vragen?

Wist je dat je door om hulp te vragen juist veel meer energie kunt krijgen? In deze blog geef ik een aantal...

Vitastic

Heldere doelen en dan… actie!

Heldere doelen en dan… actie! Vandaag wil ik jullie meenemen in het maken van heldere doelen. Door me...

Vitastic

Over de ongewenste effecten van slaaptekort

Slaaptekort? Over ongewenste effecten en een goed gesprek met jezelf!

Vitastic

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Drijfveren, deel 4: wrok.

Deze vraag opende mijn ogen. Wat denk je dat jou drijft in het leven? En vergelijk dat eens wat je daadwerk...

Vitastic - Pompoenbrood

Recept: Happy orange broodje!

Een recept voor pompoenbrood. Voor mij een opnieuw een succes in het herontdekken van alle broodvarianten. ...