Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES? Deel 3

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES?  Deel 3

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES?

Deel 3: de DO’s & DON’T’s van Pegan lifestyle  

Het laatste deel over Pegan lifestyle gaat over leefregels van deze lifestyle: de do’s & don’t’s . Ten slotte geef ik jullie nog wat praktische tips om de aanbevolen hoeveelheid groentes te voegen aan je eetpatroon in deel 4.

Korte recap van de vorige blogs: het Pegan dieet combineert de goede elementen van Paleo en het veganisme. Het Pegan dieet zorgt voor een boost van je algehele gezondheid gezondheid. Het Pegan dieet bestaat zoveel mogelijk uit onbewerkte en plantaardige voeding dat duurzaam is geproduceerd. Circa 75% van je maaltijden bestaat uit groentes en fruit en 25% uit gezonde eiwitten en vetten.

Vitastic | Pegan Proof: noten & dadels | Voedingsadvies | Blog | Linda Moser

Vitastic | Pegan Proof: noten & dadels

Wil je de vorige blogs teruglezen? Dat kan hier: ‘deel 1’ en ‘deel 2’.

 

De do’s van Pegan lifestyle

Pegan lifestyle kenmerkt zich door de volgende leefregels:

  • Eet zoveel mogelijk groente & fruit: Dit hebben het veganisme en Paleo gemeen met elkaar. Beide lifestyles zijn gebaseerd op plantaardige voeding. Ik ben een groot voorstander van. Hierdoor krijg je dagelijks ontzettend veel vitamines en mineralen binnen. De aanbevolen hoeveelheid groentes & fruit bedraagt 75% van de dagelijkse inname. Mijn eigen toevoeging hierbij is: let op de hoeveelheid fruitsuikers. Eet bij voorkeur 70% aan groente en 5% aan fruit in plaats van andersom. Met name gedroogd fruit, peren en mango’s bevatten veel fruitsuikers.
  • Vlees, vis en eieren: Dit zorgt voor de dagelijkse proteïnes. Eiwitten zijn belangrijk voor diverse belangrijke lichaamsprocessen, zoals de opbouw en het herstel van cellen. Daarnaast zorgen eiwitten voor het hebben van een verzadigd gevoel na het eten. Ik ben zelf geen voorstander van varkensvlees. Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende vleessoorten: kip, kalkoen en rund.
  • Hoog kwalitatieve vetten: Vetten zijn gezond, met name de omega 3 vetzuren. Hierover volgt nog een uitgebreide update. Deze vetzuren zitten avocado’s, vette vis (zalm, sardines, makreel), plantaardige oliën, noten, kokos, etc.. Vermijd frituur en andere transvetten.
  • Gezonde granen: Dit zijn bijvoorbeeld de pseudogranen, zoals quinoa, amaranth, teff, wilde rijst en boekweit. In principe zijn dit geen granen maar zaden.
  • Linzen: een goede bron van plantaardige eiwitten. Volgens het Pegan dieet aanbevolen in kleine hoeveelheden. Bonen worden daarentegen afgeraden. Daar ben ik het zelf niet mee eens.

 

De dont’s van Pegan lifestyle

Volgens de Pegan lifestyle worden de volgende voedingsmiddelen afgeraden:

  • Vermijd suikers: suikers hebben slecht effect op de algehele gezondheid. Hierover volgt nog een uitgebreide blog.
  • Vermijd gluten (granen). Gluten werken ontstekingsbevorderend, levert spijsverteringsproblemen op, kan auto immuunziektes veroorzaken en een veroorzaker zijn van obesitas. Wil je alsnog granen eten, kies dan voor de volkoren granen en neem hier een beperkte hoeveelheid van. Ik heb de pseudogranen bij de ‘do’s’ gezet. Kies je voor granen neem dan volkoren granen en beperk je portiegrootte tot de grote van een gloeilampje.
  • Vermijd zuivel. Zuivel is niet makkelijk verteerbaar. Dit komt doordat zuivel gemaakt is voor een groter spijsverteringsstelsel, namelijk één met 7 magen. Haha, die kalfjes hebben dat wel, maar wij als mens niet. Mocht je alsnog zuivel willen eten, kies dan voor gefermenteerde geiten- of schapenzuivel.

 

Deel 4: meer groentes toevoegen aan je eetpatrooon. Altijd goed om te lezen. Het maakt niet uit of je nou wel of geen Pegan aanhanger bent. Zie de volgende update! 

 

Vitastic

Keep The Sparkle Alive! 

 

 

 

1620 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Pegan Proof: Groente smoothies! | Smoothies | Groentes | Linda Moser

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES? Deel 3

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES? Deel 3: de DO’s & DON’T’s van...

Chia - Vitastic

De voordelen van chia zaden

De voordelen van chia zaden

Vitastic Notenbrood

Recept: Notenbrood

Een recept voor een heerlijk notenbroodje! Door Arend Burgers.

Vitastic - Pompoenbrood

Recept: Happy orange broodje!

Een recept voor pompoenbrood. Voor mij een opnieuw een succes in het herontdekken van alle broodvarianten. ...

Vitastic

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 3 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 3 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties Wat betekent deze vak...