Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Geen categorieVoedingsadvies

Suiker: de essentiële en de schadelijke suikers – deel 2

Suiker: de essentiële en de schadelijke suikers – deel 2

Kunnen wij zonder suiker? Nee.

Maar dan heb ik het alleen over de essentiële suikers! 😉

Deel 2: Een blog over essentiële en goede suikers & schadelijke suikers.

Zie hier voor deel 1.

Essentiële suikers

Kunnen wij zonder suiker? Nee.
Er bestaan ruim 200 suikers in de natuur, waarvan 8 ‘essentieel’ zijn. Deze suikers noemen we essentieel, omdat het lichaam ze nauwelijks zelf kan aanmaken. Deze essentiële suikers zijn van vitaal belang voor onze celcommunicatie en als bouwstenen van het lichaam.

Bij gebrek aan essentiële suikers ontstaan ziektes, ontstekingen en zelfs dodelijke ziektes als verkeerde cellen zich kunnen nestelen vanwege gebrekkige celcommunicatie. Alleen vaak door de massaproductie en genetische manipulatie zitten de essentiële suikers minder of zelfs niet meer in ons eten.

Waar zitten essentiële suikers in?

Alleen planten kunnen zonne-energie gebruiken om essentiële suikers te maken. Fruit en groenten bevatten essentiële suikers. Daarom zijn groente en fruit de belangrijkste voedingsbron van deze essentiële suikers.  Ze worden in fruit gevormd in de laatste dagen van rijping door de zon. Het fruit dat veel te vroeg (onrijp) wordt geplukt om verscheept te worden, bevat daarom niet de 8 essentiële suikers die we juist nodig hebben.

Dit zijn de essentiële suikers[i]:

 • Cellulose
 • Arabinogalactaan
 • Mannose
 • N-Acetyl Galactosamine (NAG)
 • Galactose (een variant is galactomannan)
 • Inuline
 • Pectines
 • Fucose
 • Xylose
 • N-acetylneuraminezuur ( wordt meestal siaalzuur genoemd)

 

De voedingsindustrie en anderen over suikers en koolhydraten

De wetenschappelijke naam voor suikers is koolhydraten. Suiker is een verwarrend woord, omdat het vaak als synoniem van kristalsuiker (glucose-fructose) wordt bedoeld.

De voedingsindustrie en andere instanties vertellen terecht dat wij koolhydraten nodig hebben. Maar waar het mis gaat naar mijn mening:

 1. De aard van deze koolhydraten.
 2. Welke voedingsbronnen onder de goede versus slechte koolhydraten worden verstaan.
 3. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vaak wordt daarbij verteld dat vetten slecht zijn… Dit verhaal ligt véél genuanceerder. Wij hebben juist vetten nodig. Dit volgt nog in een blog.

Er zijn twee soorten koolhydraten:

 • Snelle koolhydraten (potentieel schadelijk)
 • Complexe en langzame koolhydraten (goed & genezend)

Snelle koolhydraten of suikers

De snelle suikers zijn ‘snel’, om ze deze suikers  ‘kant en klaar’ wordt aangeboden aan ons lichaam. De suiker is gestript van alle goede mineralen, bevat vaak slechts één of twee glucosemoleculen en wordt daardoor snel in het bloed opgenomen. Hierdoor schiet onze bloedsuikerspiegel omhoog en zorgt daarmee voor een verstoring van ons bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt vermoeidheid en overgewicht.

Glucose is bijvoorbeeld een enkele glucosemolecuul. Kristalsuiker of sucrose bestaat uit een één glucosemolecuul en één fructosemolecuul.

Zetmeel (brood, aardappelen, pasta, rijst) is een koolhydraat dat uit ketens van meer dan drieduizend glucosemoleculen bestaat, maar zetmeel is voor 100% opgebouwd uit glucose. In de mond, maag en darm worden de lange ketens gesplitst en komen er massale hoeveelheden glucose vrij. Rijst bestaat voor meer dan 70% uit zetmeel. Dit geldt ook voor zilvervliesrijst, wat daarom naar mijn mening vaak onterecht door de voedingsindustrie als complexe koolhydraat wordt benoemd. En zo bestaan rijstwafels voor 90% en tarwe voor 65% uit zetmeel.

Fructose (fruit) is ook een snelle suiker. In fruit bevat ook een aantal essentiële suikers. Niettemin zijn alle essentiële suikers ook in groentes te vinden.  Omdat fruit een snelle suiker is, is het slim om het aantal stukken fruit per dag te minderen (0 – 2) en meer groentes te eten.

Complexe koolhydraten

De langzame of complexe suikers hebben een lang verteringsproces nodig, waardoor de suikers langzaam aan het bloed worden afgegeven.

Complexe koolhydraten zijn:

 • Groenten
 • Peulvruchten (bonen, linzen)
 • Paddenstoelen

Een omgekeerd voedingspatroon

Het westers dieet bevat veelal teveel snelle koolhydraten (> 50% van dagelijkse inname).  Daarnaast eet men vaak TE WEINIG GROENTES, EIWITTEN EN VETTEN bevatten. Mijn tip:

EEN OMGEKEERD VOEDINGSPATROON IS JUIST WENSELIJK

Het eten van teveel koolhydraten (complex of snel) is behoorlijk schadelijk voor het lichaam.

 

Wat er in ons lichaam gebeurt als wij suikers binnenkrijgen?

De alvleesklier is niet blij met de inname van snelle suikers of een teveel aan complexe koolhydraten. Het hormoon LEPTINE[ii]  (de ‘ik-heb-genoeg-eten-gehad hormoon’) zet de alvleesklier aan het werk. De alvleesklier maakt vervolgens het hormoon INSULINE aan om het lichaam weer in balans te krijgen. Het lichaam schakelt over van een natuurlijke energieverbranding in STRESSSTAND en suikerafbraak, omdat het van cruciaal belang is dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Dit kost ons lichaam energie.

De insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikers uit het bloed worden gehaald en in de lichaamscellen worden geduwd. Hierdoor vervetten onze cellen en langzaam krijgen wij overgewicht.

WE WORDEN DUS NIET DIK VAN VETTEN IN ONZE CELLEN,
WE WORDEN DIK VAN SUIKERS IN ONZE CELLEN

Daarnaast heeft het lichaam geen andere optie dan de mineralen en vitamines uit andere cellen halen om het lichaam terug in balans te brengen. Het lichaam vecht dus tegen suikers. Dit kost het lichaam extra energie en dit kan leiden tot vermoeidheidsklachten.

TE VEEL SUIKERS KAN LEIDEN TOT EEN VITAMINE- OF EEN MINERALENTEKORT

Bij een vitamine- en/of mineralentekort kunnen de oorzakers van ziektes en infecties ‘vrij spel’ krijgen. Ook CAFEÏNE (koffie, cola, chocolade) en ALCOHOL zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Het lichaam krijgt dezelfde stressreactie. Dit komt doordat cafeïne en alcohol als een snelle suiker door het lichaam worden opgenomen.

Onze bloedsuikerspiegel kan snel stijgen, maar ook snel dalen. Bij het dalen worden de bijnieren (over)actief en deze geven dan een signaal aan de lever om glycogeen (opgeslagen glucose) af te geven. De glycogeen zet zich weer om in glucose en onze bloedsuikerspiegel stijgt. De glucose gaat naar onze hersenen toe, waardoor wij een alert gevoel krijgen. Uiteraard is dat maar tijdelijk. Na een suikerpiek volgt altijd een SUIKERDIP[iii]. Ken je bijvoorbeeld de dip na de lunch?

Sugar, the Bitter Truth

Ik heb een zeer interessante film gezien over de introductie van de snelle suikers in ons dagelijks dieet en wat de effecten hiervan zijn: ‘Sugar, the Bitter Truth’. Zeker een aanrader! Hierover volgt nog een blog.

 

SUGARS… AIN’T THAT SWEET!

 

Vitastic

Keep The Sparkle Alive!

 VITASTIC | NOTEN | FRAMBOZEN | LINDA MOSER

Notes: 

[i] http://www.natuurdietisten.nl

[ii] http://www.leptine.nl/

[iii] Bloedsuikerschommelingen worden samengevat onder de term dysglykemie (verstoorde bloedsuikerspiegel).

22377 Views

Comments (1)

 • Linda Moser says:

  Thanks for the feedback!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Vitastic - Beefreepjes met Shiitake en Broccoli

  Recept: Beefreepjes met shiitake en broccoli

  Zoals je in eerdere recepten en blogs hebt kunnen lezen zijn we bij Vitastic heel enthousiast over Paleo. V...

  Vitastic | Kip Pesto Courgette Pasta | Recpt | Lunch | Diner

  KIP PESTO COURGETTE PASTA

  KIP PESTO COURGETTE PASTA, ook vegetarisch lekker! Mijn appartement is inmiddels te vergelijken met het ap...

  suiker-heeft-eetgewoontes-en-smaakpapillen-misvormd

  De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 2

  Dit betreft deel 2 van de Blog: ‘Sugar: The Bitter Truth’. 

  Vitastic

  Over de ongewenste effecten van slaaptekort

  Slaaptekort? Over ongewenste effecten en een goed gesprek met jezelf!

  Vitastic | Hoe een bietenburger een 'bagel met zalm werd' | Blog | Recept | Power snack | Lunch | Diner

  HOE EEN BIETENBURGER EEN ‘BAGEL MET ZALM’ WERD…

  HOE EEN BIETENBURGER EEN ‘BAGEL MET ZALM’ WERD… Op Cooking Friday  kook ik vaak een recept van mij v...