Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Mijn verhaalVoedingsadvies

Koffieverslavingen bestaan echt. Een humoristisch verhaal over een koffie junkie XL naar…

Koffieverslavingen bestaan echt. Een humoristisch verhaal over een koffie junkie XL naar…

Een humoristisch verhaal over een koffie junkie XL naar… deel 1

Ik heb een koffieverslaving (gehad). Als ik dat vertel aan mensen kijken ze mij raar aan. Ja hoor, dat kan echt. “Verslaafd zijn doe je aan alcohol en sigaretten…” Nee, echt, je kan echt verslaafd zijn aan koffie. Of om wat specifieker te zijn: de cafeïne. Ik denk dat veel mensen hiervan niet bewust zijn. Een reactie van iemand dichtbij: “Ik kan prima zonder koffie”, waarna werd gezegd “Ja, ik heb wel eerst een bakje nodig om goed wakker te worden, no way dat ik geen koffie zou drinken”… Speur ik hier een vlaagje van afhankelijkheid? Een lichte verslaving?

Ik dronk vanaf de middelbare koffie. Nu gelukkig nog maar met vlagen, omdat ik mijzelf (iedere keer) voorneem om geen koffie te drinken. Zo’n koffievrije periode duurt een aantal weken en dan komt er toch een zwak moment. Ik heb er dan een tijdje vrede mee (dat zeg ik dan tegen mijzelf) en uiteindelijk vind ik een slachtoffer voor een weddenschap ‘zo lang mogelijk geen koffie drinken’. Ieder bakje koffie tot een bepaalde periode kost 5 euro. Haha, ja, het is waar… Ik had er soms een weddenschap voor nodig om van de koffie af te blijven. Slecht he? Ik kan er gelukkig wel om lachen.

Mijn koffieconsumptie is (gelukkig) veel minder dan dat het was. Tot medio 2013 was mijn koffieconsumptie schrikbarend hoog: het varieerde gemakkelijk tussen de 10 tot 15 koppen koffie per dag. Tenminste, als 15 kopjes dan ook echt de max was… KOFFIE JUNKIE, dat was ik, absoluut! Ik was druk met óf een scriptie schrijven óf met werken tot in de late uurtjes óf met stappen. Ik dronk daarbij koffie als water zonder er bewust over na te denken. Ik heb ook echt momenten gehad waarbij ik dacht koffie nodig te hebben. “It’s all in the mind” zei iemand tegen mij. Yep, Dat is één ding wat zeker is!

En niet te vergeten… koffie drinken is ook een héle sociale bezigheid! Wat dacht je van gezellig een kopje koffie halen met vrienden bij de Starbucks? Of even een pauze nemen tijdens het werk en een bakkie doen? Of sportmaatjes onderling die nog een cafeïnestoot nemen voordat ze hard gaan trainen… Koffie is namelijk extra goed voor ons uithoudingsvermogen.

KOFFIE IS DUS NIET VOOR NIETS ÉÉN VAN DE MEEST GEDRONKEN CONSUMPTIES IN NEDERLAND.

Maar hoe goed is onze koffieconsumptie nou eigenlijk? Er zijn voor- en tegenstanders van koffie drinken. Ik weet dat ik zelf overgevoelig ben voor koffie. Geloof mij, ik baal ervan… Een bakje espresso van vers gemalen bonen, het liefst ook nog van superieure kwaliteit, heerlijk… Alleen die geur al. Ik vind dat lekkerder ruiken dan verse broodjes uit de oven.

Maar ieder moment dat ik koffiedrink, en dan blijft het bij mij uiteraard niet bij één kopje koffie, dan gebeurt bij mij het volgende (en dit geldt dus niet voor iedereen):

  • Ik voel mij licht euforisch. Ik geniet van de geur, de smaak… Ik krijg een ‘instant happy moment’. Dit wordt veroorzaakt door de toename van het hormoon dopamine. Wat een heerlijk gevoel!
  • Mijn bloedsuikerspiegel stijgt snel. Koffie is als een snelle suiker. Mijn energieniveau en concentratievermogen neemt toe. Ik zie nog steeds alleen maar voordelen.
  • Mijn buik voelt later op de dag onrustig. Helaas een bijverschijnsel bij het hebben van een prikkelbare darm. Tja, hier valt nog mee te leven.
  • Later op de dag krijg ik een waas in mijn hoofd als ik niet op tijd een cafeïneshot heb gehad en dan begint mijn concentratievermogen af te nemen. Ik voel mij zelfs lichtelijk onrustig en opgejaagd en ik krijg zin in zoetigheid. It’s irritating me!
  • Die avond slaap ik onrustiger. Uiteindelijk krijg ik een verstoord nachtritme, waardoor zelfs mijn voedingsritme in de war raakt. Ik krijg buiten de vaste eetmomenten zin in eten, terwijl ik op de normale eetmomenten geen trek heb.
  • Daarnaast wordt mijn huid grauwer en ik krijg kringen onder mijn ogen. De ‘Sparkle’ neemt lichtelijk af. I absolutely don’t want that!
  • Door slaaptekort neemt ook nog eens de talgproductie toe. Helaas, mijn huid wordt vetter en ik krijg een pukkeltje (of twee) extra. Dit is de fase dat ik nog meer begin te balen van koffie.
  • Als ik meerdere dagen koffie heb gedronken krijg ik op de eerste koffievrije dag ontzettende hoofdpijn. Ik voel mij onrustig, een beetje depri en lusteloos. Nu begin ik met nadenken wie mijn volgende ‘weddenschap-slachtoffer’ wordt of ik moedig mijzelf aan mij te houden aan mijn voornemens. Meestal gaat het daarna weer een tijdje goed, haha.

 

Herkenbaar?
Ik ben mij bewust dat niet iedereen deze verschijnselen krijgt. Ik heb deze bijwerkingen ook niet meteen bij één kopje koffie, maar als dat er meer worden op één dag of meerdere dagen achter elkaar, dan kan ik er dus flink last van krijgen. Een vriendinnetje van mij heeft nergens last van. Dat zou mij heerlijk lijken! Dat zegt de koffie junkie in mij. Nog steeds niet helemaal weg, maar zij is zeker onder controle! 😉

Maar wat ik je mee wil geven: luister naar jouw lichaam. Ieder lichaam werkt anders. In mijn volgende blog over koffie heb ik een aantal effecten van koffie opgenomen, hetzij positief, hetzij negatief. Een aantal effecten kun je misschien herkennen. Of je herkent helemaal geen van de effecten, dat kan uiteraard ook. Uiteindelijk is het aan ieder de keus om te bepalen of en in welke hoeveelheid je koffie drinkt! Één ding wat ik wel met zekerheid kan zeggen: alles met mate.

En voor de koffiejunkies onder ons: vraag jezelf af wanneer je bijvoorbeeld aan kopje nummer 8 begint, of dat nog echt effect heeft… 😉

Dit schrijvend terwijl een lekker bakje vers gemalen espresso naast mij staat. Morgen is het weekend: 2 dagen koffievrij. Hoog tijd om weer eens te gaan brainstormen hoe ik volgende week een week koffievrij door het leven ga…  haha.

 

Vitastic
Keep The Sparkle Aive!
februari 2015

1401 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Recept |Hazeldadelpap | Ontbijtpap | Ontbijt | Hazelnoten | Dadels

Recept: hazeldadelpap

HAZELDADELPAP In deze ontbijtpap zitten heerlijke zoete medjoul dadels gecombineerd met een hazelnootpasta....

Vitastic | Pegan Proof: Groente smoothies! | Smoothies | Groentes | Linda Moser

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES? Deel 3

PEGAN: PALEO EN HET VEGANISME SAMEN. EEN NIEUW SUCCES? Deel 3: de DO’s & DON’T’s van...

Jason Vale

Een juicy lifestyle met Jason Vale!

Afgelopen week maakte ik kennis met de app ‘7 day juice’ van Jason Vale. Het is nu een aantal dagen lat...

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma |

Deel 2 – De tussendoortjes. Mijn tussendoortjes vanaf de basisschool t/m de pubertijd.

Een blog over mijn voedingspatroon als kind. Deel 2: tussendoortjes. De voedselfabrikanten weten ons tegenw...

Vitastic | Recept | Zoete aardappel | Sweet & Spicey | Diner | Lunch | Linda Moser

ZOETE AARDAPPEL – SWEET & SPICEY

ZOETE AARDAPPEL – SWEET & SPICEY  Ik heb één woord voor dit gerecht met zoete aardappel: ZALIG.. E...