Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 1

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 1

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’. 

Deze blog geeft een samenvatting van een lezing over suikers door de bekende professor en expert Robert Lustig: ‘Sugar, the bitter truth’:

  • Wat leptine betekent voor ons hongergevoel.
  • Waarom een suikervrij dieet geen vetarm dieet is.
  • De introductie van fructose in ons dieet (geschiedenis).
  • Deel 2: waarom fructose slechter is dan glucose

In zijn lezing gaat R. Lustig in op suikers en met name fructose. Hierbij kun je denken aan toegevoegde fruitsuikers in frisdranken, vruchtensappen of andere producten. Hij legt uit waarom fructose nog veel schadelijker is dan andere koolhydraten. Fructose wordt namelijk meteen omgezet in vet, zowel in je vetweefsel als in je lever. Dit brengt uiteraard een hoop nadelige gezondheidseffecten met zich mee. Het filmpje is absoluut een eyeopener. De lezing is volledig te zien op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Uiteraard heb ik een samenvatting opgenomen. In het cursief heb ik hier en daar een persoonlijke opmerking geplaatst.

SAMENVATTING

De professor begint met een grap over het Atkins dieet en het Japanse dieet, waarin meteen een belangrijke boodschap schuilt:

“What do the Atkins diet and the Japanese diet have in common?”
It’s an odd question, as the two diets seem diametrically opposed.
The Atkins diet is all fat, no carb.
And the Japanese diet is all carb, no fat. They both work.
So, what do they have in common?
They both eliminate the sugar FRUCTOSE.

Voordat hij verder ingaat op fructose, gaat hij in op de ontwikkelingen ten aanzien obesitas. De algemene opvatting luidt dat mensen focussen op het aantal calorieën. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, dan is dit wat leidt tot gewichtstoename. Daarnaast heerst de opvatting dat iedere calorie gelijk aan elkaar is. Aan het einde van de lezing weet je waarom dit onjuist is.

Een aantal feiten ten aanzien van obesitas op een rij:

  • Tegenwoordig is er sprake van een wereldwijde obesitas epidemie, zelfs bij kinderen jonger dan 6 maanden oud.
  • We krijgen meer calorieën binnen dan 25 jaar geleden, want we eten meer.

 

WAAROM ETEN WIJ NU WEL MEER DAN VROEGER?

Er is een verband tussen obesitas en ons hormoonsysteem leptine. Het hormoon leptine wordt gemaakt in onze vetcellen en het geeft aan wanneer je verzadigd bent. Dit betekent dat je genoeg eten hebt gehad. Het hormoon leptine behoort daarmee tot een biochemisch negatief feedback systeem. Als dit goed werkt, kan het lichaam zijn metabolische processen, waarvoor veel energie nodig is, optimaal uitvoeren. Dit betekent dat het lichaam energie verbrand op een ‘normaal niveau’. Aangezien wij nu meer calorieën eten dan vroeger (aangetoond in Amerika: mannen: 278 calorieën; kinderen: 275 calorieën; vrouwen: 335 calorieën), moet er wat mis zijn met dit feedback systeem.

Conclusie:

ONZE ENERGIEBALANS IS NIET IN ORDE!

We eten meer calorieën dan nodig. Dit zou niet gebeurd zijn als het brein de eetlust weet te onderdrukken (door een optimale werking van leptine en ghreline. Ghreline wordt niet behandeld in de lezing). Dit wordt veroorzaakt doordat wij meer koolhydraten (suikers: fructose, glucose, zetmeel, etc. ) zijn gaan eten. Het eten van veel koolhydraten kan ertoe leiden dat de gevoeligheid voor leptine, en dus daarmee ook de werking van dit hormoon, verhinderd wordt. Daarnaast krijgt het lichaam ook hoge insulinespiegels door het eten van veel koolhydraten. Door hoge insuline spiegels gaat het lichaam juist zoveel mogelijk energie opslaan.

 

WAAROM JE VETTEN NIET MOET VERMINDEREN EN FRUCTOSE WEL

Door weinig vetrijk  eten gaat het lichaam energie verbranden op een ‘zuinig niveau’. Het lichaam slaat de energie op in de vetcellen. In combinatie met hoge insuline spiegels door hoge inname van koolhydraten wordt er extra veel energie opgeslagen in de vetcellen. Dit in onwenselijk.

Van fructose wordt juist 30% door het lichaam opgeslagen als vet. De norm voor normaal gebruik van fructose (fruitsuiker): 15 gram per dag (circa 2 stuks fruit, afhankelijk van de fructose, zoetheid).
Echter, als je ziet wat men nu consumeert is dat schrikwekkend:

  • Voor WOII: 16-24 gram per dag.
  • 1977-1978: 37 gram per dag (totaal 8% van alle calorieën).
  • 1994: 54,7 gram per dag (totaal 10,2% van alle calorieën).
  • Volwassenen tegenwoordig: 72,8 gram per dag (12,1% van alle calorieën).

Het gebruik van de andere suikers – niet zijnde fructose – is daarnaast óók nog een keer zoveel  en dus ook twee keer zo veel toegenomen afgelopen eeuw.

Conclusie:

EEN VETARM, MAAR EEN (FRUIT)SUIKERRIJK DIEET IS DUS GÉÉN VETARM DIEET.

TERUG IN DE TIJD: WAAROM ZIJN WIJ MEER GAAN ETEN? 

We zijn meer koolhydraten gaan eten. De boosdoeners zijn FRISDRANKEN (softdrinks) en MAÏSSIROOP (high-fructose corn sirup)). Dit komt door 3 politieke ontwikkelingen.

1e Politieke ontwikkeling:

1973 en de race om presidentschap. President Nixon wilde af van de volatiele voedselprijzen. Hij was namelijk bang dat hij hierdoor niet gekozen zou worden tot president. Hij liet daarom zijn secretaris opzoek gaan naar de oplossing die de voedselprijzen blijvend laag zouden houden.

2e Politieke ontwikkeling:

Vanaf 1975 werd maissiroop geïntroduceerd in Amerika. Dit is ontwikkeld in Japan in 1966. Maissiroop is veel goedkoper dan suiker. Het is niet alleen om gezondheidsredenen slecht, ook in economische zin. Juist doordat maissiroop zo goedkoop is, heeft men het overal in toegevoegd. In elk bewerkt voedselproduct: saus, vlees, dranken, brood. Hier ligt ook een van de belangrijkste oorzaken  voor veel gezondheidsproblemen van vandaag de dag.

3e politieke ontwikkeling:

We zijn vetten gaan vermijden door de anti-vet campagnes in de jaren ’70. Dit is mede het gevolg geweest van een onjuist getrokken conclusie in een onderzoek naar relatie tussen vetten en hart- en vaatziektes.

(Voor de geïnteresseerden: In Aangetoond is dat vetten in voeding (A) zorgen voor een toename van LDL cholesterol (B) = A -> B. Daarnaast is aangetoond dat LDL cholesterol (B) correleert met hart- en vaatziektes (C) = B -> C. Daarom is onterecht, en volkomen onlogisch, de conclusie getrokken dat vetten zorgen voor hart- en vaatziektes (A -> C).)

Alle landen die het ‘AMERIKAANSE DIEET’ hebben aangenomen, hebben nu ook problemen met obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Japan en Italië hadden bijvoorbeeld voorheen geen of nauwelijks suikers in het dieet en tegenwoordig wel.

In deel 2 van de samenvatting lees je o.a. over:

  • Waarom fructose slechter is dan glucose
  • Het ontstaan van fastfood
  • Voordelen van sporten en bewegen

Zie hiervoor de volgende update. Teruglezen wat ik nog meer over suiker heb geschreven? Zie deel 1 en deel 2.

Vitastic

Keep The Sparkle Alive

2352 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic - Kokospannenkoek

Recept: Kokos Power Pannenkoek!

Een pannenkoek gemaakt met kokosmeel. Bomvol gezonde vezels en ook erg lekker! Door Arend Burgers

Feeling Vitastic at Vila Mimosa

Back home from Vila Mimosa: my perfect Holiday

Vila Mimosa. 

SUMMER MELOEN SMOOTHIE

Tijd voor wat verkoeling met deze zomerse temperaturen! Daarom deze frisse meloen smoothie voor 2 personen....

Vitastic

Keep the Sparkle Alive! Be Bossy, be Happy & Smile with your Heart

Vitastic - Linda Moser

Tips voor het voorkomen van weekendkilo’s – deel 3

Tips voor het voorkomen van weekendkilo’s Deel 3: series kijken & snaaien totdat de zak leeg is?