Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Publicaties

Deel 2 – Meer vitaliteit door om hulp te vragen?

Deel 2 – Meer vitaliteit door om hulp te vragen?

Wist je dat je door om hulp te vragen juist veel meer energie kunt krijgen?
In deze blog geef ik een aantal praktische tips om hulp te vragen. Met de hulp van Arend Burgers gepost. Deel 2.

Hier kun je deel 1 teruglezen. 

De tips

Op basis van mijn eigen ervaringen en Psychologie Magazine kom ik tot de volgende tips:

1. Buig jouw angst om in een neutrale of positieve gedachte.
Het kan zijn dat je een angst hebt, waardoor je niet om hulp vraagt. Denk je dat mensen je zwak of raar vinden als je hen om hulp vraagt? In plaats van die angst en de negatieve gedachte vast te houden, kan je ook denken:
“Ik vind het spannend om mensen om hulp te vragen”.
Dat klinkt positiever en onderbewust kan jouw angst hierdoor afnemen. Elke keer als je jezelf betrapt op jouw negatieve gedachte, probeer deze dan om te buigen naar een positieve gedachte.

Angsten zijn slechts gedachtes. Het zijn geen feiten, het is geen waarheid wat de angst jou probeert aan te praten!  Bespeur je bij jezelf een negatieve gedachte of een angst, onderzoek het. Vraag jezelf af of het waarheid is. Doe dit heel aandachtig en schrijf dit proces op. 1. Wat denk je? 2. Is dit waarheid? 3. Weet je héél zeker dat dit de waarheid is, kun je dit wel weten? 4. Welke gedachte zou jou veel meer helpen en is veel liefdevoller? 5. Herhaal deze gedachte nu en op ieder moment dat de gedachte komt.

Mij helpt dit in het loslaten en verwerken. Misschien jou ook! 

2. Geef aan dat je het spannend of lastig vind om mensen om hulp te vragen.
Wanneer je aangeeft dat je het spannend of lastig vindt, zal men hier ook meer rekening mee houden. En toen je men dit aangaf, wat zeiden ze? Dat het nergens voor nodig is? Dat ze je altijd ergens mee willen helpen? Ik heb het zo mogen ervaren, erg fijn. Natuurlijk niet altijd, maar wel vaak.

3. Jij bent niet de enige met problemen!
Denk je dat je de enige bent die niet kan strijken of even geen tijd heeft om boodschappen te doen? Geloof mij, iedereen heeft zo zijn problemen. Je bent niet de enige. Deze gedachte kan jou helpen om de drempel om hulp te vragen te verlagen.

4. Hulp vragen is moedig!
Wanneer je zelf om hulp vraagt, dan is dat juist geen teken van zwakte. Het toont lef, daadkracht, moed. Je bent niet perfect.

5. Maak een lijstje voor jouw hulpbehoefte en bespreek deze.
Wat mij enorm helpt, is een check te maken voor alle dimensies of ik ergens hulp kan gebruiken. Je kan denken aan: financieel, gezondheidsproblemen, inrichting, kinderen, vakantiebestemming, studie, vage kwaaltjes, etc. etc. Vervolgens maak ik ook een lijstje waarvan ik denk “dit kan beter”. Vervolgens bespreek ik dit met de mensen waar ik mij veilig bij voel en ik krijg de leukste ideeën wat mij kan helpen. En zij bieden mij ook aan om met dingen te helpen.

 

Zo had Psychologie Magazine ook een aantal goede tips:

6.Onthoud dat helpen vaak wederkerig is.
Denk aan de keren dat je zelf iets voor een ander deed; dat kan je net het zetje geven om anderen om hulp te vragen.

Dit proces moedigt elkaar aan om te praten over problemen en er niet zelf mee te blijven zitten! Altijd wanneer je een stappen zet in je leven, wees niet bang om te struikelen. Ik zei laatst tegen een vriendin: géén dal is diep genoeg om jou eruit te trekken! En dat geldt ook voor jou en mij: als je struikelt, er zijn mensen om jou te helpen! Altijd! Méér dan dat jij verwacht.

Een leuke omdenker die ook van toepassing is op mijn leven: “Gisteren stond ik aan de afgrond. Blij dat ik vandaag een stap verder ben.” Richt je op vandaag, op jouw draagkracht, op de hulp en de stappen die je maakt. Aan gisteren kun je niets meer veranderen. Maar die stappen die je kan maken, dat bepaalt jou toekomst! Zet hem op. 

7. Oefen.
De volgende keer dat iemand je wil helpen, accepteer het. Dat is stap één. Stap twee: de volgende keer dat je iets doet waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken, vraag het. Begin klein, zoals hulp vragen bij een doos tillen of avondeten maken.

8. Weet wat je wilt vragen en aan wie.
Zeg specifiek waar je hulp bij wilt hebben en bedenk wie de geschiktste kandidaat is. Benader niet steeds dezelfde mensen.

9. Maak het makkelijk om nee te zeggen.
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen het moeilijk vinden om een verzoek te weigeren. Bied de ander daarom altijd een ontsnappingskans, waardoor hij of zij zich bij een weigering minder bezwaard voelt.

Ik wens degenen die nu hulp nodig hebben heel veel succes. Ik hoop dat ik je met deze serie blogs heb kunnen aanmoedigen. Iedere stap die je maakt, is een stap in de goede richting. Ieder doet dat met z’n eigen tempo. Er is geen goed en fout. Na regen schijnt altijd de zon. En de mooiste bloemetjes groeien als het geregend heeft. En ook die bloemetjes zijn nooit alleen, jij staat er ook niet alleen voor!
Liefs, L. 

Vitastic

Keep The Sparkle Alive

Ps. Lees hier deel 1 terug. 

1215 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Hoe een bietenburger een 'bagel met zalm werd' | Blog | Recept | Power snack | Lunch | Diner

Recept: Hoe een bietenburger een ‘bagel met zalm’ werd – deel 2

Recept: Hoe een bietenburger een ‘bagel met zalm’ werd – deel 2

suiker-heeft-eetgewoontes-en-smaakpapillen-misvormd

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 1

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’.  Deze blog geeft een samenvatting...

suiker-heeft-eetgewoontes-en-smaakpapillen-misvormd

Suiker: de essentiële en de schadelijke suikers – deel 2

Kunnen wij zonder suiker? Nee. Maar dan heb ik het alleen over de essentiële suikers! 😉 Deel 2: Een bl...

Keep calm and think positive

Keep calm and think positive!

Hi lezers! Heb je wel eens meegemaakt dat je het moeilijk vond om voor een doel te gaan? Het kan over van a...

Chia - Vitastic

De voordelen van chia zaden

De voordelen van chia zaden