Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES!

Deel 2, een nadere uitleg over raapstelen.

In de vorige update over raapstelen (met smoothie recept) heb ik kort de termen glucosinolaten en fytonutriënten aangehaald. In deze update licht ik de twee begrippen kort toe. Deze begrippen komen zeer waarschijnlijk vaker voor! 🙂 

(*1) Glucosinolaten zorgen ervoor dat bepaalde mechanismes in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen te beschermen tegen kanker. Glucosinolaten zorgen ervoor dat verbindingen tussen ontstekingsreacties, ontgifting, oxidatieve stress en kanker veranderen en verbroken worden. Volgens het voedingscentrum hebben de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte koolgroentes deze beschermende werking. Wanneer je koolgroente niet kookt, zou het volgens het voedingscentrum de werking van de schildklier kunnen remmen.

(*2) Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in eetbare planten. Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die alleen in plantenproducten voorkomen. Ze hebben een heilzame werking. Zo schijnen fytonutriënten goed te zijn tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker. De fytonutriënten zijn óók één van de belangrijkste redenen om verse en biologische groente en fruit te eten. In bewerkte voeding zijn vaak het aantal fytonutriënten sterk verminderd tot zelfs nihil.

In raapstelen zitten de fytonutriënten hydroxykaneel zuur, quicetine, myricentine, isorhamnetine en kaempefol. Jeetje, hoe spreek je dit uit.. haha!

 

Recap

Het belangrijkste om te onthouden na deze update:

  • Glusoninolaten en fytonutriënten hebben een beschermende werking.
  • De stoffen beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.
  • Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstoffen.
  • Raapstelen kun je gebruiken in salades, soepen, wokschotels, smoothies.
  • Je kunt zowel het blad als de steel eten.

 

Ennnuhh…. Raapstelen zijn ontzettend lekker! 😉

 

Bronnen:

  • Linda’s smaakpupillen 😉
  • Ambrosone C.B., Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 April; 2(4):298-300. 2009.
  • Rungapamestry V. et al. Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates. Proc Nutr Soc. 2007 February; 66(1):69-81. 2007.
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx

 

 

21084 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Blog | Koffieverslaving

Koffie: de voordelen & nadelen

Een vervolg op “Koffieverslavingen bestaan echt. Een humoristisch verhaal over een koffie junkie XL n...

Vitastic - Auberginerolletjes

3x recepten met aubergine

3x recepten met aubergine Ik zag de rolletjes aubergine staan op het werk en ik was meteen verkocht. Wat za...

suiker-heeft-eetgewoontes-en-smaakpapillen-misvormd

Suiker: de essentiële en de schadelijke suikers – deel 2

Kunnen wij zonder suiker? Nee. Maar dan heb ik het alleen over de essentiële suikers! 😉 Deel 2: Een bl...

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma | Foto: Hans van Eijsden

Tips om samen met je kinderen lekker & gezonder te eten!

Tips om samen met je kinderen lekker & gezonder te eten! Het is een probleem voor vele ouders: Hoe zor...

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma |

Deel 2 – De tussendoortjes. Mijn tussendoortjes vanaf de basisschool t/m de pubertijd.

Een blog over mijn voedingspatroon als kind. Deel 2: tussendoortjes. De voedselfabrikanten weten ons tegenw...