Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES!

Deel 2, een nadere uitleg over raapstelen.

In de vorige update over raapstelen (met smoothie recept) heb ik kort de termen glucosinolaten en fytonutriënten aangehaald. In deze update licht ik de twee begrippen kort toe. Deze begrippen komen zeer waarschijnlijk vaker voor! 🙂 

(*1) Glucosinolaten zorgen ervoor dat bepaalde mechanismes in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen te beschermen tegen kanker. Glucosinolaten zorgen ervoor dat verbindingen tussen ontstekingsreacties, ontgifting, oxidatieve stress en kanker veranderen en verbroken worden. Volgens het voedingscentrum hebben de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte koolgroentes deze beschermende werking. Wanneer je koolgroente niet kookt, zou het volgens het voedingscentrum de werking van de schildklier kunnen remmen.

(*2) Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in eetbare planten. Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die alleen in plantenproducten voorkomen. Ze hebben een heilzame werking. Zo schijnen fytonutriënten goed te zijn tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker. De fytonutriënten zijn óók één van de belangrijkste redenen om verse en biologische groente en fruit te eten. In bewerkte voeding zijn vaak het aantal fytonutriënten sterk verminderd tot zelfs nihil.

In raapstelen zitten de fytonutriënten hydroxykaneel zuur, quicetine, myricentine, isorhamnetine en kaempefol. Jeetje, hoe spreek je dit uit.. haha!

 

Recap

Het belangrijkste om te onthouden na deze update:

  • Glusoninolaten en fytonutriënten hebben een beschermende werking.
  • De stoffen beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.
  • Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstoffen.
  • Raapstelen kun je gebruiken in salades, soepen, wokschotels, smoothies.
  • Je kunt zowel het blad als de steel eten.

 

Ennnuhh…. Raapstelen zijn ontzettend lekker! 😉

 

Bronnen:

  • Linda’s smaakpupillen 😉
  • Ambrosone C.B., Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 April; 2(4):298-300. 2009.
  • Rungapamestry V. et al. Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates. Proc Nutr Soc. 2007 February; 66(1):69-81. 2007.
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx

 

 

21383 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Help Esther Koken | Kip Pesto Courgette Pasta | Recept | Lunch | Diner

Project ‘Help Esther Koken!’

Met mijn vriendinnetje Esther kunnen wij de grootste lol hebben samen. We hebben heel veel gemeen, maar op ...

Vitastic

Gezond & betaalbaar eten: hoe doe je dat?

Gezond & betaalbaar eten: hoe doe je dat? Als ik nu mijn koelkast opentrek, ziet het er anders uit dan ...

Wat betekent balans voor jou? Een pleidooi voor ‘Rust binnen de Onrust’ – deel 1

Deel 1 Gisteren zag ik mijn favoriete tijdschrift Flow weer in de winkel liggen. Het eerste wat ik gelezen ...

Vitastic - Tijdens detox Vakantie

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

Vitastic - Beefreepjes met Shiitake en Broccoli

Recept: Beefreepjes met shiitake en broccoli

Zoals je in eerdere recepten en blogs hebt kunnen lezen zijn we bij Vitastic heel enthousiast over Paleo. V...