Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES! Deel 2

RAAPSTELEN – ÉÉN VAN DE MEEST GEZONDE GROENTES!

Deel 2, een nadere uitleg over raapstelen.

In de vorige update over raapstelen (met smoothie recept) heb ik kort de termen glucosinolaten en fytonutriënten aangehaald. In deze update licht ik de twee begrippen kort toe. Deze begrippen komen zeer waarschijnlijk vaker voor! 🙂 

(*1) Glucosinolaten zorgen ervoor dat bepaalde mechanismes in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen te beschermen tegen kanker. Glucosinolaten zorgen ervoor dat verbindingen tussen ontstekingsreacties, ontgifting, oxidatieve stress en kanker veranderen en verbroken worden. Volgens het voedingscentrum hebben de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte koolgroentes deze beschermende werking. Wanneer je koolgroente niet kookt, zou het volgens het voedingscentrum de werking van de schildklier kunnen remmen.

(*2) Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen in eetbare planten. Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstof. Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die alleen in plantenproducten voorkomen. Ze hebben een heilzame werking. Zo schijnen fytonutriënten goed te zijn tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker. De fytonutriënten zijn óók één van de belangrijkste redenen om verse en biologische groente en fruit te eten. In bewerkte voeding zijn vaak het aantal fytonutriënten sterk verminderd tot zelfs nihil.

In raapstelen zitten de fytonutriënten hydroxykaneel zuur, quicetine, myricentine, isorhamnetine en kaempefol. Jeetje, hoe spreek je dit uit.. haha!

 

Recap

Het belangrijkste om te onthouden na deze update:

  • Glusoninolaten en fytonutriënten hebben een beschermende werking.
  • De stoffen beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.
  • Fyto betekent plantaardig en nutriënt betekent voedingsstoffen.
  • Raapstelen kun je gebruiken in salades, soepen, wokschotels, smoothies.
  • Je kunt zowel het blad als de steel eten.

 

Ennnuhh…. Raapstelen zijn ontzettend lekker! 😉

 

Bronnen:

  • Linda’s smaakpupillen 😉
  • Ambrosone C.B., Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 April; 2(4):298-300. 2009.
  • Rungapamestry V. et al. Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates. Proc Nutr Soc. 2007 February; 66(1):69-81. 2007.
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx

 

 

21416 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Vitastic

Gezond & betaalbaar eten: hoe doe je dat?

Gezond & betaalbaar eten: hoe doe je dat? Als ik nu mijn koelkast opentrek, ziet het er anders uit dan ...

Vitastic - 3 x Kokos power - Kokos Power Ontbijt

Recept: 3x Kokos Power Ontbijt

Heb je zelf wel eens een ontbijt gemaakt met kokos? Ontzettend lekker en gezond. Deze ontbijtrecepten zijn ...

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma |

Vitastic – Mijn verhaal

Hi lezers, Welkom op de website Vitastic! Als ervaringsdeskundige wil ik jou graag inspireren en motiveren ...

Chia - Vitastic

De voordelen van chia zaden

De voordelen van chia zaden

1x ontbijttip: Chia Pudding! Al op zondag klaar te maken ;-)

Een special voor iedereen waarbij tijd schaars is;-) Afgelopen weekend kreeg ik de vraag van mijn vriendinn...