Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Ontspanning

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Drijfveren, deel 6: jezelf ontdekken!

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Drijfveren, deel 6: jezelf ontdekken!

In de vorige blogs heb ik het gehad over een aantal negatieve drijfveren. Wat zijn jouw positieve drijfveren? Deze blog gaat over jezelf ontdekken.

Jezelf ontdekken

De Flow van deze maand ging ook hierover, jezelf herontdekken. Wanneer men in de oude situatie het geluk niet meer kan vinden, neemt men vaak radicale beslissingen: op vakantie gaan om na te denken (of te vluchten), een nieuwe partner die juist volledig het tegenovergestelde is, een nieuwe werkgever, een verhuizing (ver weg van de problemen), een wereldreis (om voorlopig niet meer met de problemen geconfronteerd te worden). Oftewel, je gooit het roer om.

Het roer omgooien?!

Haha, ook ik heb mij daar in het verleden meerdere keren schuldig aan gemaakt.  Dit wordt dichotoom denken genoemd: denken in tegenstellingen. Je denkt zwart-wit in plaats van oog te hebben voor alle grijstinten die daartussen liggen. Inmiddels heb ik ook mijn levenslessen over dit gedrag (vluchten) geleerd: een aantal problemen lossen soms vanuit zichzelf op, maar aan sommige problemen zul je toch zelf aan moeten werken! Dus voordat je kiest voor een nieuwe werkgever, een nieuwe relatie of een nieuwe stad om in te wonen, is handig om na te denken hoe je met kleine stappen jouw oude situatie kan verbeteren. 😉 Ga het gesprek aan, werk samen aan alternatieven voor het vinden van meer geluk /een oplossing, voordat je grotere beslissingen neemt. Een valkuil van vele mensen is dat zij vaak al zelf een invulling geven: ‘ja, maar daar gaan ze nooit mee akkoord’… Niet doen!

Daarnaast wordt je door het handelen in tegenstellingen van de ene tegenpool naar de andere geslingerd. Op dat moment lijkt het mooi, maar uiteraard kleven er altijd weer nadelen aan.  Ik wil ook niet zeggen dat dat het verkeerd is om een keer het roer om te gooien. Soms heb je het juist nodig om een keer goed links of rechts van je pad begeven, om de juiste koers te mogen ontdekken.

Iedereen heeft zo zijn eigen pad

Tevens heeft iedereen zijn of haar eigen pad. Wat voor de een werkt om zichzelf te ontdekken, hoeft niet voor de ander te werken. Ik ben iemand die juist leert van weerstand in het leven (het vallen en opstaan). Daarnaast lees ik ook graag over de voor mij belangrijke thema’s in het leven. Ten slotte doe ik graag zo nu en dan een test op Psychologie Magazine.  Ik vind het zelf interessant om zo weer wat te leren over mijzelf:

Test Drijfveren

http://tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Test%20Drijfveren

Test Wie ben ik

http://tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Test%20Wie%20ben%20ik

Praten, met een open houding

Ik vergeet nog wat: praten! Juist door te praten met verschillende personen met verschillende achtergronden, leeftijden, man/vrouw, kun je steeds verder komen in het leven. Het leven zie ik als een reis. Tijdens deze reis ontmoet je mensen en soms laat je mensen achter wanneer je weer verder gaat, of visa versa. Je bepaalt vaak ook zelf of je stilstaat bij bepaalde tussenstations om je te laten voeden met de ervaringen van iemand anders of anderen te voeden.

Ik probeer dan ook open te staan voor ieder zijn standpunt, ongeacht of ik ermee eens ben of niet. Het is niet realistisch om te denken dat je overal hetzelfde over denkt. Daarnaast vind ik het ook vaak boeiend hoe een ander er weer over denkt, maar dat heeft ook mee te maken dat één van mijn drijfveren kennis & nieuwsgierigheid is. Uit één van mijn recente persoonlijkheidsprofielen bleek ik een informatiejunkie, herkenbaar haha!

Mijn tips:

Tijdens mijn reis, alweer 26 jaar gaande haha, heb ik dan ook een hoop geleerd over wat mij gelukkig maakt.

  • Blijf dicht bij jezelf en jouw eigen drijfveren.
  • Laat je voeden en drijven door liefde / relaties. Liefde voor jezelf, voor je medemens, voor je omgeving, etc.
  • Zoek verbinding met anderen. Verbondenheid is één van de belangrijkste basisbehoeften.
  • Volg je dromen, maar wees wel realistisch. Zorg dat je droom in kleine stappen te bereiken is. Als je droom onrealistisch is, kan dit zorgen voor een hoop frustratie en stilstand in je leven.
  • Luister naar signalen op je pad. Houd alle opties open, maak zo nu en dan de balans op en stuur eventueel bij. Als je iets uitsluit, kun je juist jouw ideale mogelijkheid mislopen.
  • Leer van weerstand. Wees niet bang om te struikelen. Sta weer op en leer ervan. Schrijf je levenslessen op, zodat je het later nog eens kan teruglezen.
  • Heb vertrouwen in je gevoel. Vaak zit jouw gevoel op het goede spoor. Natuurlijk kan je er een keer naast zitten, maar dat mag in het leven. Nobody is perfect!
  • Kijk dagelijks naar de kleine zaken in je leven die je gelukkig maken. Echt geluk zit in kleine dingen. Wees er dankbaar om.
  • Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dit is vaak een van jouw grootste energiebronnen!
  • Zorg goed voor jezelf. Vergeet niet om de vier accu’s (fysiek, mentaal, emotioneel & spiritueel) na inspanning met regelmaat op te laden en te versterken.

 

Vitastic
Keep The Sparkle Alive

Lees hier eerdere blogs terug:
Deel 1: Schuldgevoelens.
Deel 2: Angst.
Deel 3: Materialisme.
Deel 4: Wrok
Deel 5: Bevestiging

1374 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

KOKOSFRAMBOZEN PAP

Kokos en framboos, jammie. Ik houd van beide ingrediënten. Nu het zomer begint te worden heb ik steeds vak...

Vitastic | Hoe een bietenburger een 'bagel met zalm werd' | Blog | Recept | Power snack | Lunch | Diner

HOE EEN BIETENBURGER EEN ‘BAGEL MET ZALM’ WERD…

HOE EEN BIETENBURGER EEN ‘BAGEL MET ZALM’ WERD… Op Cooking Friday  kook ik vaak een recept van mij v...

Vitastic

Waarderend leven, en gewoon doen!

Vitastic - Tijdens detox Vakantie

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

DETOX, LET’S GET RELOADED! Deel 1 over mijn ervaringen met detox en detox vakanties

Wat betekent balans voor jou? Een pleidooi voor ‘Rust binnen de onrust’ – Deel 2

Deel 2. Wat is balans voor Linda? ** Met dank aan de mooie gesprekken mijn vrienden, familie, (ex) collega...