Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 2

De samenvatting van de film over suikers: ‘Sugar: The Bitter Truth’ – deel 2

Dit betreft deel 2 van de Blog: ‘Sugar: The Bitter Truth’. 

Deze blog geeft een samenvatting van een lezing over suikers door de bekende professor en expert Robert Lustig: ‘Sugar, the bitter truth’.

Zie in deel 1: 

  • Wat leptine betekent voor ons hongergevoel.
  • Waarom een suikervrij dieet geen vetarm dieet is.
  • De introductie van fructose in ons dieet (geschiedenis).

In deel 2 wordt het volgende behandeld:

  • Waarom fructose slechter is dan glucose

De lezing is volledig te zien op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

 

SAMENVATTING DEEL 2

Frisdrank

De professor gaat uitgebreid in op frisdranken en de effecten hiervan. Hij behandeld de volgende punten:  

  • De ‘Coca Cola Conspiracy’: Coca Cola maakt gebruik van suiker om te verbergen hoeveel zout Coca Cola bevat . Het zout is bedoeld om juist ervoor te zorgen dat je dorst krijgt en weer meer gaat drinken. De cafeïne in cola verhoogt daarnaast vochtverlies door het lichaam, waardoor je meer gaat plassen en meer behoefte krijgt aan drinken. Wat vind je ervan? 😉
  • Uit onderzoek is gebleken dat frisdrank de kansen op obesitas en diabetes type 2 verhoogd.

 

Maissiroop

De professor behandelt onder andere de volgende punten ten aanzien van maissiroop: 

  • Witte suiker (sucrose) wordt veelal vervangen door de goedkopere maissiroop. Het is daarom erg geliefd door de voedselindustrie.
  • Maissiroop bevat 55% fructose en 45% glucose, terwijl sucrose precies 50% bevat van elk. Maissiroop is hierdoor ook zoeter.
  • Een gemiddelde Amerikaan eet 30 kilo aan maissiroop per jaar.
  • Vetten zijn vervangen met suikers door de anti-vet campagnes. Dit is volgens de professor het ergste wat we hadden kunnen doen. Deze fout maken wij nu nog steeds, omdat wij deze fout niet toegeven.

 

Vezels

De professor behandelt onder andere de volgende punten ten aanzien van vezels: 

  • De laatste jaren zijn vezels drastisch verminderd in ons eten. We krijgen nu circa 12 gram vezels per dag binnen, terwijl eerder ruim 100 gram vezels per dag gegeten werd. De redenen hiervoor zijn:
    • Het duurt lang om voedsel met veel vezels te koken.
    • Het is lastig om voedsel met veel vezels in te vriezen c.q. te bewaren.
  • Door verwijdering van vezels is fast food

 

HOE REAGEERT HET LICHAAM OP FRUCTOSE EN OP GLUCOSE?
EN WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Het is interessant om te zien wat het lichaam doet wanneer wij glucose binnenkrijgen in vergelijking met fructose:  

  • Wanneer het lichaam glucose binnenkrijgt, wordt het meeste verbruikt door de lichaamscellen en organen. Het restant, wat relatief weinig is in vergelijking met het verbruik bij fructose, wordt door de lever opgeslagen als glycogeen. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een chemische reactie door de lever, waardoor er een signaal gaat naar de hersenen dat je moet stoppen met eten. Er is sprake van een negatieve feedbackloop, waardoor het lichaam in balans blijft.
    • Note: voor topsporters is het bijvoorbeeld niet erg dat het lichaam glycogeen opslaat. Op het moment dat het lichaam te weinig glucose heeft, kan het aanspraak doen op de reserves in de lever. De bekende sportdranken, vol met glucose, wordt helaas door iedereen gedronken en met name de jonge kinderen omdat deze lekker zoet zijn.

Wanneer het lichaam fructose binnenkrijgt, bereikt bijna alles de lever. 30% van de fructose wordt omgezet in vet. Tijdens dit proces worden schadelijke stoffen door het lichaam gegenereerd. Dit zorgt voor een verhoogde bloeddruk, verzuurde urine, en problemen met de lever en spieren. Daarnaast veroorzaken deze chemicaliën vervolgens andere metabolische problemen (metabolic syndrome), zoals jicht (ontsteking van de gewrichten), hyperinsulinemie[1], verhoging van de bloeddruk en daarnaast onderdrukt de fructose het signaal naar de hersenen dat je moet stoppen met eten. Je blijft honger houden en het veroorzaakt verminderde insulinegevoeligheid. De negatieve feedback loop werkt niet, waardoor het lichaam uit balans raakt en ziek kan worden.
Er zijn meerdere redenen waarom fructose nog slechter is dan glucose. Daarnaast heeft fructose nagenoeg dezelfde schadelijke effecten voor onze gezondheid als alcohol.

 

Sport en beweging

  • Sporten is goed voor je in verband met de reductie van stress, stabilisatie van de bloedsuiker- en cortisolspiegel in het lichaam. Sporten verbetert insulinegevoeligheid. ·         Sporten is goed voor onze gewrichten.

 

Tips tegen overgewicht

  • Stop met suikerhoudende dranken, inclusief vruchtensappen.
  • Eet koolhydraten altijd met vezels . Vezels gaan de negatieve aspecten van fructose tegen en zorgt ervoor dat je wel het gevoel van verzadiging krijgt.
  • Wacht 20 minuten voordat je voor een tweede keer opschept.
  • Koop “tv of computertijd” minuut – voor – minuut met lichamelijke activiteit. Eén minuut bewegen is één minuut computeren.

 

* Einde samenvatting film*

 

[1]http://www.diabetes.co.uk/hyperinsulinemia.html. Symptomen van hyperinsulimie zijn de suiker cravings, hongeraanvallen, concentratieproblemen, gevoel van angst of paniek, problemen met motivatie of focussen, vermoeidheid, etc..

 

Vitastic

Keep The Sparkle Alivé!

2291 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vitastic

Keep the Sparkle Alive! Be Bossy, be Happy & Smile with your Heart

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma |

Deel 2 – De tussendoortjes. Mijn tussendoortjes vanaf de basisschool t/m de pubertijd.

Een blog over mijn voedingspatroon als kind. Deel 2: tussendoortjes. De voedselfabrikanten weten ons tegenw...

Wat denk je dat jou drijft in het leven? – Over drijfveren, deel 2: Angst

Deze vraag opende mijn ogen. Wat denk je dat jou drijft in het leven? En vergelijk dat eens wat je daadwerk...

VITASTIC | NOTEN | FRAMBOZEN | LINDA MOSER

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN? Voor optimalisatie van de opname voedingsstoffen! In veel van mijn ...

Vitastic | Recept | Zoete aardappel | Sweet & Spicey | Diner | Lunch | Linda Moser

ZOETE AARDAPPEL – SWEET & SPICEY

ZOETE AARDAPPEL – SWEET & SPICEY  Ik heb één woord voor dit gerecht met zoete aardappel: ZALIG.. E...