Welkom bij Vitastic. Een nieuwe weg naar vitaliteit.

Voedingsadvies

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?

Voor optimalisatie van de opname voedingsstoffen!

In veel van mijn recepten zijn noten, pitten of zaden verwerkt. Hierin staat genoemd dat het beter is om de noten, pitten of zaden te weken. Dit geldt ook voor quinoa, wat eigenlijk een zaadje is. Na het lezen van deze blog weet je waarom het weken van deze voedingsmiddelen zo goed is.

 

Verhoging voedingswaarde
Door het weken van noten, pitten, zaden of granen verhoog je de voedingswaarde. Door het weken en fermenteren komen alle goede voedingsstoffen vrij en worden de minder goede elementen verminderd. Oftewel, je haalt er meer uit wanneer je het eet!

 

Fytinezuur
Noten, pitten en zaden bevatten veel fytinezuur. Door het weken van bijvoorbeeld quinoa gaat een laagje fytinezuur eraf. Fytinezuur belemmert de opname van belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en magnesium. Dit komt doordat fytinezuur deze mineralen aan zich bindt. Daardoor kan jouw lichaam het niet meer opnemen.
Fytinezuur zit ook in granen, koffie en rauwe cacao. Granen is de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Aangezien fytinezuur veel aanwezig is, krijgt men al snel teveel fytinezuur binnen. Sla je het weken een keertje over, dan is dan niet meteen erg.

 

Goede voedingsstoffen
Weken zorgt er dus voor dat de goede voedingsstoffen vrijkomen.
Zo gaat door het weken het gehalte aan vitaminen omhoog, met name vitamine B. Ook worden moeilijk verteerbare eiwitten (zoals gluten) voorverteerd.

 

Hoe te weken?
Zet de ingrediënten ’s nachts in een bakje warm water. Door iets zuurs toe te voegen, zoals appelcider azijn, maak je de fytinezuur onschadelijk(*). Spoel de ingrediënten de volgende ochtend af met een zeef en water. Afhankelijk of je de ingrediënten gelijk gebruikt, kun je ze drogen met wat keukenpapier, drogen in de oven en droog een aantal dagen bewaren in de koelkast.

(*) De meningen zijn hierover verdeeld. Ik doe het veelal wel.

 

Vitastic
Keep The Sparkle Alive!

3734 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma

BUIKSPIEREN & OEFENINGEN: THE 62 DAYS BELLY SUMMER CHALLENGE!!! Nog één maand te gaan.

BUIKSPIERENOEFENING: THE 62 DAYS BELLY SUMMER CHALLENGE!!! 1 JULI – 31 AUGUSTUS 2015 DAGELIJKS: 15 MI...

Deel 3 – Recept: avocado mango ontbijt / lunch

1x Ontbijttip om snel klaar te maken. Deel 3: mango avocado ontbijt / lunch. Speciaal voor iedereen waarbij...

Vitastic | Eiwitten | Pegan Proof: noten & dadels | Voedingsadvies | Blog | Linda Moser

Eiwitten & voedingstips – Deel 5: … welke eiwitten ik liever laat staan!

Deel 5: … welke eiwitten ik liever laat staan! 

VITASTIC | NOTEN | FRAMBOZEN | LINDA MOSER

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN?

WAAROM NOTEN, PITTEN & ZADEN WEKEN? Voor optimalisatie van de opname voedingsstoffen! In veel van mijn ...

Vitastic | Linda Moser | Vitaliteit | Voeding | Sport | Ontspanning | Blog | Recepten | Voedingsadvies | Vitaliteitprogramma | Foto: Hans van Eijsden

Tips voor het voorkomen van weekendkilo’s – deel 1

TIPS VOOR HET VOORKOMEN VAN DE WEEKENDKILO’S! Deel 1: Uiteten net zo slecht als McDonalds? Het is maandag...